"Taikuri Eisenheim (Edward Norton) rakastuu ylempään sosiaaliluokan kaunottareen vuosisadan vaihteessa Wienissä. Tyttö halutaan kuitenkin kihlata prinssille ja silmänkääntäjä saa käyttää kaikki taikansa saadakseen hänet itselleen. Silmänkääntäjä (The Illusionist) perustuu Steven Millhauserin novelliin "Eisenheim the Illusionist".

Ohjaus: Neil Burger, Pääosissa: Edward Norton, Jessica Biel, Rufus Sewell, Paul Giamatti"

    Joulupäivän iltaan meillä on kuulunut elokuvissa käynti. Viime vuonna kävimme katsomassa Narnian, tänä vuonna jatkoimme hieman samalla teemalla ja varasimme liput Neil Burgerin Silmänkääntäjään. Mitään suuria en elokuvalta odottanut ja lähes ex tempore -ajatuksella olimmekin liikkeellä. Elokuva osoittautui kuitenkin jokseenkin vettyneistä kuvailuista huolimatta jännittäväksi seikkailuksi, joka ei päästänyt katsojan mielenkiintoa herpaantumaan. Tunnelma oli sekoitus seikkailun ja taikuuden luomaa jännitystä. Silmänkääntäjä-nimi kuvaa hyvin tätä lähes kahden tunnin leffaa.

Elokuvan tapahtumapaikkana on Wien (miksi ne puhuvat englantia?) ja vastakkain kaksi miestä, joiden väliin mahtuu kaunis tyttö. Vaikka juoni muutamaan otteeseen tuntuikin liian helpolta, lopun yllätys korvasi nämä pienet menetykset. Edward Norton ja Paul Giamatti tekevät kumpikin loistavat suoritukset. Pidän kummastakin näyttelijästä kovasti ja mielestäni tässäkin elokuvassa heidän roolinsa ovat jollakin tapaa hyvin herkkiä ja haavoittuvaisia. Elokuvan kantavana teemana on vallanhimo ja sen myötä seuraavat ahneus ja kateus. Vallan miellyttävää viihdettä joulun ratoksi. Hyvin suli kinkut tätä seuratessa.