Uusi blogi on aina hyvä aloittaa jostain tavallisuudesta poikkeavasta, ehkä. Harvoin nimittäin tulee käytyä katsomassa harrastelijateattereiden tuotoksia, mutta nyt en voinut vastustaa tarjousta nähdä 14-vuotias serkkuni lavalla pääroolissa. Kyseessä on Hammarsin nuorisoseuran teatteri, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1946 ja näytelmiä on tainnut kertyä lähes 50 kappaletta. Nyt vuorossa oli 'Babyn', joka oli hulvattoman hauska komedia perheensisäisistä suhteista.

Näyttelijät tekivät erinomaista työtä, etenkin äiti Idaa näytellyt Gina Liljeberg-Karlsson oli loistava. Oli virkistävää nähdä esitys, jossa ei kaihdettu pienintäkään vitsiä ja jossa yleisöä rohkaistiin nauramaan kovaa ja kuuluvasti. Nuorisoseuraintalolla sijainnut näyttämö saikin vastaanottaa lähes jokaisella esityskerrallaan loppuunmyydyn salin. Ihmisiä kuljetettiin nyt lauantainakin bussilla paikalle. Kerralla saliin mahtuu noin 150 sielua.

Asta Aarnion ohjaama näytelmä on ollut ennenkin saman teatterin ohjelmistossa, silloin tosin eri miehityksellä. Kahdeksanhenkinen näyttelijäkaarti tuntui puhaltavan yhteen hiileen ja se selviytyivätkin luonnerooleistaan hyvin. Roolit aiheuttivat katsojalle kuitenkin päänvaivaa tyttären ollessa 15 vuotta äitiään vanhempi ja (ymmärrykseni mukaan) pikkutytön ihastuessa kuusikymppiseen rehtoriinsa.

Noin pienimuotoiseksi esitykseksi etenkin lavasteet olivat hienot. Jäinkin miettimään jo seuraavaa näytelmää: lieneekö paikallaan tulla katsomaan kuinka paljon tämänkertaisista rakennelmista osataan ja voidaan hyödyntää jatkossa?  Professoria näytellyt Rolf Rosenström oli  nähnyt suuren työn  harjoitellessaan sekä oman roolinsa että nakutellessaan portaita ja seiniä kasaan. Pieni lava vaikutti ensin mahdottoman täyteen ahdetulta, mutta jokainen nurkka täytti oman tehtävänsä osana näytelmää hyvin. Akustiikka salissa oli erinomainen.

Muutama 'klaffivirhekin' joukkoon mahtui. Eniten minua jäi kuitenkin häiritsemään kielelliset ongelmani. Ja tosiaan, omat ongelmani. Esitys oli ruotsinkielinen, joten näin Suomi-neitona muutamat verbaalisin taidoin esitetyt vitsit eivät oikein uponneet. Aika moneen muuhun ne kuitenkin tepsi, joten niitä lienee turha kritisoida. ;) Pitempäänkin olisin jaksanut tuota seurata. Harmi vaan, että kaikki esitykset ovat jo nyt förbi, turha siis suositella kenellekään enää.